Tájékoztatás az e-Termékdíj.hu Kft.-től

Tájékoztatás az e-Termékdíj.hu Kft.-től

‍Tájékoztatás Partnereink részére!

Tisztelt Partnerünk, tisztelt  ‍  ‍!

 

Engedje meg, hogy az e-Termékdíj.hu Kft. nevében az alábbiakról tájékoztassuk:


A Technológiai és Ipari Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosítását. A rendelkezések 2023. július 1-én lépnek hatályba egy kivétellel (ez a gumiabroncs rendszerhasználati díjmérték módosulása). Várhatóan az alábbi módosításokra kerül sor:

 

-          A jogalkotó szándéka szerint kötelezetti körbe bevonásra kerülnének a külföldi távértékesítésben (internetes portálok, weboldalak stb.) termékdíjas terméket értékesítők.

-          Az egyéni hulladékkezelés lehetősége megszűntetésre kerül 2023. július 1-től. Az első félév során még lehet egyéni hulladékkezelést választani. A csomagolószerek esetében a félévi kibocsátás lesz a hasznosítás alapja, míg a többi termék és a már egyéni hulladékkezelők esetében a 2022. év mennyiségének fele lesz a hasznosítási követelmény alapja. A hasznosítási igazolásokat 2023. október 31-ig kell megszerezni, míg a bevallásokat 2023 december 31-ig kell teljesíteni.

-          Az egyéni hulladékkezeléshez kapcsolódóan 2023. január 1-től bekövetkező változás a gumiabroncsok esetében a rendszerhasználati díj mértéke a 35 Ft/kg-ról lecsökken 12 Ft/kg-ra.

-          Gumiabroncs termékáramot érintő szabálymódosulás még a Magyarországon gyűjtött gumiabroncsok külföldi felújítása és hazai forgalomba hozatala esetén nem kell majd termékdíjat fizetni a felújítás során hozzáadott anyagmennyiség tömege után.

-          2023. július 1-től változik a termékdíj számításának módja. Mint korábban említettük az egyéni hulladékkezelés lehetősége megszűnik, így a 3. számú melléklet szerinti termékdíj megállapítás és megfizetés is. Mindenkire a 2. számú melléklet szerinti termékdíj mértékek fognak vonatkozni és ezek a termékdíj mértékek nem változnak. Azonban a termékdíj mértékéből levonható lesz a kiterjesztett gyártói felelősségi díj (a köznyelvben ez EPR díj néven forog). A kiterjesztett gyártói felelősségi díj mértékét majd 2023-ban a miniszter teszi közzé. Ennek jogszabályban előírt időpontja módosítás alatt van, várhatóan 2023. május. Abban az esetben ha a kiterjesztett gyártói felelősségi díj mértéke nagyobb vagy egyenlő mint a termékdíj mértéke akkor a fizetendő termékdíj nulla lesz, de bevallást akkor is be kell majd nyújtani a mennyiségekről.

-          2023. július 1-től pontosításra kerül a fotovoltaikus elem 1. számú melléklet szerinti meghatározása, illetve az elektromos termékek közé bekerülnek a 2404 alá tartozó nikotinbevitelre szánt elektromos termékek.

 

Bármi kérdése felmerül keressen bennünket bizalommal.

 

2022-12-06 ‍

icon 1

Weboldalunk

Oldalunkon tájékoztatást talál a termékdíjas szabályozásból adódó kötelezettségekről és a társaságunk által végzett tevékenységekről.

icon 2

Kötelező tájékoztatás

A műanyag termékekről szóló kötelező tájékoztatást tesszük közzé.

icon 3

Ajánlatkérés

Az e-Termékdíj.hu Kft. segít Önnek a termékdíjjal és kapcsoló területeiből adódó kötelezettségeknek történő megfeleléséhez.

office
team work

Rólunk

Szolgáltatásainkkal már 2008. óta állunk rendelkezésükre. A termékdíj, a hulladékgazdálkodás, az intrastat adatszolgáltatás, a neta vagy felnőtt nevén a Népegészséügyi Termékadó, a kapcsolódó  hulladékgazdálkodási kötelezettségek szakértői munkáiban, a kötelezettségek megállapításában, az engedélyeztetési eljárásokban és a bevallásokban is számíthatnak ránk.

‍ELÉRHETŐSÉGEINK

+36 1 201 4606 vagy info@e-termekdij.hu 

Bartos Gyula

Ügyvezető


 

Borsányi-Bognár Levente

Szakmai ügyvezető


 

Kovács Jozefina

Irodavezető