Tájékoztatás az e-Termékdíj.hu Kft.-től

Tájékoztatás az e-Termékdíj.hu Kft.-től

‍Tájékoztatás Partnereink részére!

Tisztelt Partnerünk, tisztelt  ‍  ‍!

 

Engedje meg, hogy az e-Termékdíj.hu Kft. nevében az alábbiakról tájékoztassuk:


Tisztelt Partnereink és korábbi Partnereink!

 

 

A termékdíjas szabályozás 2012-es változása okán a csomagolás helyett a csomagolószer lett a termékdíjas termék. Így 2012-től a magyarországi csomagolás előállító első belföldi forgalomba hozónak már nem kellett termékdíjat bevallani és befizetni. Jelen tájékoztató levelünkkel szeretnénk felhívni szíves figyelmüket, hogy várhatóan 2023. július 1-től a hulladék szabályozás változása okán a magyarországi csomagolás előállítók újra – ha nem is környezetvédelmi termékdíj – kötelezettekké válnak.

 

A Technológiai és Ipari Minisztérium, illetve jogutódja Energiaügyi Minisztérium keretein belül folyik a hulladék törvény rendelkezései alapján a kiterjesztett gyártói felelősség kormányrendelet (a közbeszédben EPR rendelet) kidolgozása. A jogszabály tervezet első társadalmi egyeztetésre került, azonban még sok változás várható, így a részlet szabályok pontosan még nem ismertek. A leírtak a minisztérium munkatársai által szakmai előadások keretében elmondottakra, illetve a már megismert tervezetre alapul.

 

Várhatóan a kiterjesztett gyártói felelősség kormányrendelet 2023. július 1-én lép hatályba. A szabályozás lényege, hogy a kiterjesztett gyártói felelősség kormányrendeletben nevesített termékek után kiterjesztett gyártói felelősség díjat (a közbeszédben EPR díjat) kell majd fizetni. Figyelem ez nem azonos a környezetvédelmi termékdíjjal!

 

A tervek szerint a kiterjesztett gyártói felelősség rendelet hatálya alá tartozik majd:

 

-          a csomagolás

-          egyszer használatos és egyéb műanyag termékek

-          az elem és akkumulátor

-          a gumiabroncs

-          az elektromos és elektronikus berendezés

-          az irodai papír

-          a reklámhordozó papír 

-          a bútor

-          a sütőolaj

-          a gépjármű

 

Bárki, aki ilyen terméket hozz először Magyarországon forgalomba a rendelet hatálya alá kerül.

A csomagolás esetében, aki

-          a csomagolószerből előállítja a csomagolást és belföldön forgalomba hozza

-          külföldről a termékkel együtt behozza a csomagolást és lebontja vagy belföldön forgalomba hozza (a természetes személy magánszükséglet kielégítése érdekében történő saját behozatal kivételével)

az lesz a kötelezett.

 

A tervezet szerint nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hanem a hulladékgazdálkodási hatóság fogja kezelni az adatokat, így oda kell majd bejelentkezni és adatot szolgáltatni. Az adatszolgáltatásra negyedévente lesz szükség.

 

Természetesen a fentieket tájékoztatásul osztjuk meg Önökkel és ezek véglegessé akkor válnak, ha a Kormány elfogadja és kihirdetésre kerülnek az új szabályok. Addig jelen tájékoztatásunk az új kötelezettségre a figyelem felkeltését és a felkészülés lehetőségét szolgálja. Jelenlegi és korábbi Partnereink természetesen továbbra is számíthatnak ránk, a környezetvédelmi termékdíj mellett, a kiterjesztett gyártói felelősség kormányrendelet kapcsán felmerülő feladatokban is képviseleti és szakmai tanácsadói szolgáltatásainkkal megfelelően tudunk segíteni és ellátni a vonatkozó kötelezettségeket.

 

A kiterjesztett gyártói felelősség kapcsán felmerülő tanácsadási és adminisztrációs feladatokban - hasonlóan a környezetvédelmi termékdíj ügyintézéshez – széles körben támogatjuk Partnereinket. Felkeltettük figyelmét és úgy gondolja a szabályok közötti eligazodásában segítségre szorul, vagy az adminisztrációs feladatokat szakértőre bízná, akkor kérje ajánlatunkat.

 

 

2022. november

icon 1

Weboldalunk

Oldalunkon tájékoztatást talál a termékdíjas szabályozásból adódó kötelezettségekről és a társaságunk által végzett tevékenységekről.

icon 2

Kötelező tájékoztatás

A műanyag termékekről szóló kötelező tájékoztatást tesszük közzé.

icon 3

Ajánlatkérés

Az e-Termékdíj.hu Kft. segít Önnek a termékdíjjal és kapcsoló területeiből adódó kötelezettségeknek történő megfeleléséhez.

office
team work

Rólunk

Szolgáltatásainkkal már 2008. óta állunk rendelkezésükre. A termékdíj, a hulladékgazdálkodás, az intrastat adatszolgáltatás, a neta vagy felnőtt nevén a Népegészségügyi Termékadó, a kapcsolódó  hulladékgazdálkodási kötelezettségek szakértői munkáiban, a kötelezettségek megállapításában, az engedélyeztetési eljárásokban és a bevallásokban is számíthatnak ránk.

‍ELÉRHETŐSÉGEINK

+36 1 201 4606 vagy info@e-termekdij.hu 

Bartos Gyula

Ügyvezető


 

Borsányi-Bognár Levente

Szakmai ügyvezető


 

Kovács Jozefina

Irodavezető